Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Jedni za druge - kad je najpotrebnije

Piše: Koalicija za borbu protiv mržnje

Tuzla

Svako vrijeme nosi svoje breme, a breme današnjice je virus, taj mikroorganizam koji je čitav  svijet natjerao da promijeni način funkcionisanja. Nametnuta su nam nova pravila ponašanja i uvedena brojna ograničenja, što je naročito pogodilo stariju populaciju. No, bez obzira na sve promjene, svakodnevne potrebe za odlaskom u prodavnicu ili apoteku ostale su iste.

Novonastala situacija i saznanje da nekim sugrađanima nije dozvoljen izlazak iz svojih domova potakla je one mlađe i zdravije na akciju. Dobra ideja i istinska želja da se pomogne onima kojima je to najpotrebnije, brzo je okupila grupu volontera koji su se jednostavno nazvali “Jedni za druge” i stavili se na raspolaganje građanima Tuzle.

Od samog početka ove akcije, grupa korisnika ali i potrebe stanovništva svakodnevno su rasle, tako da su se članovi “Jednih za druge” susreli sa zahtjevima na koje nisu mogli odgovoriti, s dilemom vezanom za dijeljenje ličnih podataka, čak i s pokušajima politizacije ove iskrene ideje, ali sve se to prevazišlo u hodu i grupa je opstala. Zahvaljujući profesionalcima koji su se angažovali u grupi od samog početka, dogovorena su i jasna pravila u kontaktiranju sa stanovništvom u cilju smanjenja rizika, kako za članove tako i za sugrađane kojima je potrebna pomoć.   

Grupa je vremenom narasla na nekoliko stotina članova, koji su svakodnevno aktivni na terenu. “Svi možemo nešto učiniti da olakšamo ovu tešku situaciju, odlazak u prodavnicu ili apoteku za starijeg komšiju danas znači puno. Mi smo počeli tako, a u međuvremenu smo nekima uspjeli obezbijediti topli obrok, nekima drva, dok nekima šetamo psiće… Potrebe su različite, a mi se trudimo svima izaći u susret,” kaže Emina Imamović, jedna od članica grupe, koja neumorno pomaže građanima Tuzle.

Potrebe na terenu su zaista velike, ali srećom, ova dobra ideja našla je put do mnogih humanih ljudi, koji svakodnevno nude svoju pomoć i usluge, tako da je sve manje zahtjeva na koje se ne može odgovoriti, a sve više dobrih ljudi koji su se spremni angažovati i biti jedni za druge, kada je to najpotrebnije.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija