Osuda napada na Pravoslavnu Crkvu Svetog Preobraženja

Koalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike” iz Sarajeva osuđuje vandalski čin oštećivanja vjerskog objekta, tačnije izazivanje požara na pravoslavnoj crkvi Svetog Preoraženja. Napad se desio 21.8.2016. godine u jutarnjim satima.crkva-sv-preobrazenja-932x466

Potrebno je napomenuti da ovo nije tipični vandalizam, već da se radi o napadu koji je motiviran mržnjom prema drugom i drugačijem, jer se upravo u toj Crkvi prethodni dana obilježavao pravoslavni praznik.

Koristimo ovu priliku da pozovemo nadležne institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu sve počinioce, te pozivamo vladajuću strukturu Općine Novo Sarajevo da javno osudi ovaj čin i zaštiti svoje građane bez obzira kojoj religiji pripadaju.
Sarajevo je uvijek bilo i mora ostati grad suživota i tolerancje. Napad na bilo koga, posebno na pripadnike konstituivnih naroda u pojedinim sredinama, napad na vjerske objekte i simbole je neprihvatljiv i mora ga se okvalificirati i sankcionirati kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje, tačnije izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Posebno apeliramo na sve građane Sarajeva, a naročito omladinu da čuvaju poredak zagarantovan ustavom Bosne I Hercegovine a to je na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, te da budu posvećeni miru, pravdi, toleranciji i pomirenju.

Komentariši