Budimo tolerantni u svakodnevnom životu i na društvenim mrežama

Izvor: Radio Gradačac

Koalicija „Mržnja ne sada i ne ovdje“ Gradačac danas je organizovala interaktivnu radionicu za učenike osnovnih škola „Budimo tolerantni online i offline“. Osnovni cilj bila je promocija tolerancije i poštivanje različitosti u svakodnevnom životu i na društvenim mrežama među populacijom učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola.

1 A

O toleranciji offline radionicu su vodile nastavnike Maksida Hodžić („Edhem Mulabdić“ Mediđa Donja) i Stela Ćelosmanović („Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje). Kroz interaktivni rad učenici su govorili o konfliktnim situacijama u svom okruženju. Diskutovali su o tome kako zamijeniti ružne riječi lijepima, a vježbom „Mostovi prijateljstva“ poslali su poruke prijateljstva.

2 A

Maida Hujdur, predsjednica Koalicije „Mržnja ne sada i ne ovdje“, vodila je interaktivnu radionicu o primjerima digitalne tolerancije i netolerancije, naglašavajući da internet kultura treba da se uči. Govorilo se o važnosti suprotstavljanju nasilju na internetu, zaštiti pojedinca kao što je zaštita ličnih podataka, profila, blokiranje nasilnika i upoznavanje roditelja.

IMG_8514

Današnja radionica održana je u Gimnaziji „Mustafa Novalić“, a pored učenika prisustvovali su joj pedagozi osnovnih škola i predstavnik OSCE-a.

Komentariši