Potvrdjeno

Otvoreno pismo medijima

23:07 Jun 20 2015 Prijedor

  Javne osude   Grupe

Opis
Poštovani predstavnici medija,
Na sastanku koalicije organizacija i pojedinaca, koji se pod imenom "Prva tolerancija Prijedor" bore protiv mržnje, odlučeno je da se obratimo vama, medijima i zamolimo za podršku u širenju pozitivnih vijesti i jačanju stabilnosti u našim zajednicama.
Povod ovog obraćanja je i naša želja da osudimo način informisanja javnosti  u vijestima o hapšenju dvije osobe u Prijedoru, osumnjičene da su počinile zločin nad civilima u naselju Tukovi Prijedor. U svim naslovima je objavljena je samo etnička pripadnost osoba, što etiketira narod kome te osobe pripadaju te stvara osjećaj napetosti među građanima. Svaka osoba koja počini bilo koje djelo, a naročito djelo počinjeno iz mržnje za koje usljedi hapšenje, ima svoje ime i prezime koje treba objavljivati a ne jedino isticati nacionalnu, etničku ili drugu pripadnost.
Mediji mogu imati ključnu ulogu u zagovaranju poštovanja ljudskih prava, prevencije nasilja i ekstremizma, izgradnji povjerenja i razumijevanja. S druge strane, mogu raspirivati tenzije i širiti mržnju.
Zato vas još jednom molimo da nam se pridružite u promociji pozitivnih vrijednosti i da stanete na stranu koja sa građanima BiH radi na snaženju mira a ne straha i nesigurnosti.
S poštovanjem...
Prva Tolerancija Prijedor
Povjerenje: UP DOWN 0
Ostavi komentar
Ime:
E-mail:
Komentari:
Sigurnosni kod:
19 + 8 =

Dodatni izvještaji

Prijedor: Čaršijskoj džamiji razbijen prozor na Dan džamija (maj 2013.)

13:50 06.05.2013

Prijedor, Bosnia and Herzegovina, 0 Kms

Poruke mržnje opet su zamijenile poruke mira u Prijedoru.

13:02 25.09.2013

Prijedor, Bosnia and Herzegovina, 0 Kms

Osnovana koalicija »Prva tolerancija« u Prijedoru

13:43 16.11.2013

Prijedor, Bosnia and Herzegovina, 0 Kms